زنان و قوانین در جوامع مسلمان: میدان تحریر از روزهای آغازین بهارِعربی الهام بخش بسیاری از مدافعان دموکراسی در سراسر جهان بوده است. حال یک زنِ شجاعِ مصری میکوشد تا مبادا میدانی که کانون فعالیتهای علیه دولت حسنی مبارک بوده، به عرصهٔ نمایشِ فعالیتهای زنستیزانهٔ حاکمیتِ کنونی بدل شود.
در ماه مارس، زمانی که معترضانِ به روند کند اصلاحاتِ دولت موقت، در میدان تحریر جمع شدند، صدها نفر دستگیر و ضرب و شتم شدند. به گفته گروههای مدافع حقوق بشر، هفت زن نیز در میان بازداشتشدگان حضور داشتند. این زنان مورد ضرب و شتم و شوک الکتریکی قرار گرفتند، به دستهایشان دستبند زده شد و در نهایت مجبور به انجامِ آزمایشِ تأییدِ بکارت شدند.
یک فرمانده مصری در مصاحبه با یک شبکه آمریکایی ضمن تأیید بررسی پردهٔ بکارتِ زنانِ دستگیر شده، گفت: ’’ این دختران مانند دختران شما یا من نبودند… آنها دخترانی بودند که با معترضانِ مرد در میدان تحریرچادر زده بودند. ما کوکتل مولوتوف و [مواد] در آنجا پیدا کردیم. ’’ وی سپس اظهار داشت که انجام چنین آزمایشی ضرروی بوده زیرا ’’ ما نمیخواستیم آنها ادعا کنند که ما آنها را آزار جنسی دادیم یا به آنها تجاوز کردهایم. بنابراین باید ثابت میشد که از همان بدو دستگیریشان باکره نبودند.’’ گو این که تنها باکرهها هستند که میتوان آنها را آزار جنسی داد یا به آنها تجاوز کرد.
حال، یکی از همین زنان دستگیرشده این جرأت را پیدا کرده که علیه ارتش به سبب آزار جنسی شکایت کند. اقدامی که به گفته نادیا خلیف از دیده بان حقوق بشر یک اقدام بیسابقه محسوب میشود. طرحِ چنین ادعایی در جامعهٔ محافظهکارِ مصر نه تنها آبروی اجتمایی فرد را به مخاطره میاندازد بلکه با توجه به بر سر قدرت بودن ارتش ، افرادِ بسیار کمی حاضرند اینچنین در برابر ارتش قد علم کنند.
اما سمیرا ابراهیم، دختر ۲۵ سالهای که در حوزه بازاریابی کار میکند، میگوید که قبل از انجام این آزمایشِ هولناک او را مجبور کردند لباسهایش را در آورد. ’’ کسی که آزمایش را انجام میداد یک افسر نظامی بود نه یک پزشک. دستهایش حدود پنج دقیقه در من بود. او باعث شد که من بکارتم را از دست بدهم. هر وقت به آن فکر میکنم … نمیدانم چه بگویم ! حس اشمئزاز دارم!” وی این جملات را در مصاحبه با یک روزنامه آنلاین بیان کرد: ’’من میدانم که چنین هتک حرمتی، تجاوز محسوب می شود. من هم حس مشابهی داشتم. انگار به من تجاوز شده بود.’’
خانم خلیف از عدمِ پوشش خبری این حادثه در مصر به دلیل بر سر قدرت بودن ارتش خبر میدهد. وی معتقد است که انجام چنین آزمایشی و ایجاد هراس از اتهامِ فاحشگی، نمایش پر سر و صدایی بود که ارتش برای عقب راندن زنان از پیوستن به تظاهرات سیاسی به راه انداخت.
هما خلیلی- ۲۸ اکتبر ۲۰۱۱
منبع: گاردین
ترجمه: نرگس